„Nopți în Rodanthe” – Nicholas Sparks

Am văzut ecranizarea cărții „Nopți în Rodanthe” în urmă cu câțiva ani și mi-a plăcut, iar cartea o am în bibliotecă de aproximativ un an. Nu știu de ce am tot amânat-o, aveam impresia că autorul scrie prea dulce pentru gusturile mele. Acum, în urma unei provocări, am ales să o citesc. Am fost surprinsă să descopăr o poveste deosebit de frumoasă, dar tristă. Dincolo de povestea romantică, am descoperit o poveste de viață, o lecție despre cum poți trece peste orice greutăți și încercări ale vieții.

Adrienne Willis este o mamă dedicată celor trei copii ai săi și este și o bunică iubitoare și grijulie. Soțul a părăsit-o cu 17 ani în urmă, pentru una mai tânără. De atunci, Adrienne și-a concentrat toată atenția asupra copiilor ei și asupra tatălui ei, bolnav, până acesta a murit. Când fiica ei, Amanda, suferă în urma pierderii soțului, Adrienne decide că este momentul să îi povestească adevărul despre trecutul ei.

„Privind înapoi în timp, Adrienne își dădea seama că acest mic detaliu ar fi trebuit să-i dea un semnal de alarmă că lucrurile nu sunt ce par a fi, dar, cu trei copii și un soț care lăsa în seama ei creșterea celor mici, Adrienne era prea ocupată ca să mediteze la ceea ce se întâmpla. Pe lângă asta, nu se aștepta și nici nu putea să creadă că dragostea dintre ei va păli vreodată.”

Adrienne îi povestește Amandei despre experiența pe care a trăit-o în Rodanthe, la trei ani după ce a fost părăsită de soț – tatăl Amandei. Adrienne a fost chemată în Rodanthe de către prietena ei, Jean, pentru a avea grijă de hanul acesteia, în lipsa ei. La han urma să fie cazată o singură persoană în perioada aceea – Paul Flanner.

„Ochii lui au fost de vină. Erau de un albastru deschis, atât de deschis, încât păreau aproape translucizi, dar cu o intensitate cum ea nu mai văzuse.”

Adrienne suferă în urma divorțului și se simte trădată. De când a divorțat, nu a primit apreciere și nu s-a mai simțit o femeie frumoasă. Paul este și el divorțat și are un băiat. Medic chirurg, Paul este chemat în Rodanthe de către soțul unei paciente de-a lui, care a murit în urma unei operații. Fiul lui Paul, Mark, este și el medic, dar lucrează în Ecuador. După vizita în Rodanthe, Paul este hotărât să meargă și el în Ecuador, pentru a lega o relație cu fiul său, pe care l-a neglijat întreaga viață.

Între Adrienne și Paul începe o frumoasă poveste de dragoste. Împreună, descoperă că nu este niciodată prea târziu pentru a-și găsi jumătatea. Deși sunt împreună doar câteva zile, între ei se naște o legătură foarte puternică și își doresc să rămână împreună pentru totdeauna. Dar Paul trebuie să meargă pentru un an în Ecuador, să repare greșelile din trecut, pe care le-a făcut în ceea ce-l privește pe fiul său. Promisiunea că vor fi fericiți împreună, pentru tot restul vieții, îi ajută să continue și să trăiască separați.

„Paul zâmbi din nou, bucurându-se din plin de conversație. Bucurându-se de ea. În lumina argintie a furtunii ce se apropia, era de-a dreptul frumoasă; se întrebă cum de o părăsise bărbatul.

Făcură drumul spre han încet, fiecare cu gândurile sale, atenți la sunetele și sclipirile care se prefirau, fără să simtă nevoia să-și vorbească.”

Dar oare este viața atât de bună cu ei? Le permite soarta să fie din nou fericiți, sau le pregătește altceva?

Nu o să vă dau mai multe detalii, pentru că nu vreau să stric farmecul poveștii. Însă vă spun că finalul cărții mi-a sfâșiat inima. E ca și cum, după ce ți se dă speranța de mai bine, cineva vine și îți taie orice șansă la fericire. Fie că ați vizionat ecranizarea sau nu, vă recomand să citiți cartea. Veți avea parte de o dramă romantică minunată.

Cartea „Nopți în Rodanthe” de Nicholas Sparks poate fi achiziționată de pe Libris.ro, Elefant și Librarie.net.

Advertisements

25 thoughts on “„Nopți în Rodanthe” – Nicholas Sparks

Add yours

  1. Mie imi plac si cartile triste, pe asta o amanam pentru ca aveam impresia ca e prea siropoasa, dar nu e. Si pentru scrisul minuscul, care imi chinuieste ochii.

   Liked by 2 people

 1. O carte frumoasa si plină de sensibilitate, așa cum este si recenzia ta. Am citit cartea si am văzut filmul. Mi-au plăcut ambele, deși cartea transmite mai multă emoție. Îmi plac cărțile autorului, Sparks fiind unul dintre preferații mei.

  Liked by 2 people

 2. Eu am amanat-o pentru ca stiu cum scrie Sparks. Adica , scrie bine, dar are doza aceea de tristete in majoritatea cartilor. Sper sa citesc cartea in viitorul apropiat.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: